Grzyb kombucha – poznaj jego niezwykłe właściwości

grzyb kombucha

Grzyb herbaciany kombucha – co to jest?

Grzyb kombucha – galaretowaty placek, fermentujący w herbacie z cukrem, znany jest w medycynie naturalnej od wielu tysięcy lat. Ma on jasne zabarwienie i przybiera kształt naczynia, w którym jest przechowywany. W internecie możemy znaleźć wiele artykułów dotyczących zbawiennego działania kombuchy. Grzyb ma własciwości dobroczynne dla organizmu. Jednak, czy znasz negatywne skutki, jakie może wywołać jej nadmierne spożywanie? Poznaj całą prawdę na temat kombuchy, aby móc bezpiecznie korzystać z jego dobrodziejstw.

Kombucha – biologiczne właściwości

grzyb herbaciany

Jak możemy wyczytać ze strony biotechnologia.pl grzybek herbaciany, albo grzybek japoński (bo i tak naprzemiennie nazywana jest kombucha) pozyskiwany jest ze sfermentowanej herbaty. Zbudowany jest ze zlepku wielu szczepów bakterii oraz drożdży zawartych w jednym organizmie i  żyjących ze sobą w symbiozie. Skład ilościowy i jakościowy mikroorganizmów może się różnić w zależności od pochodzenia grzybka, niemniej najczęściej spotykaną bakterią jest  Acetobacter (bakteria kwasu octowego), zaś wśród drożdży dominuje Schizosaccharomyces. W samym napoju możemy znaleźć pokaźną liczbę witamin i innych składników odżywczych. Warto wymienić choćby licznie występujące witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12), aminokwasy oraz witaminę C.  Nie można również pominąć licznie występujących kwasów organicznych. Są to m.in.: kwas foliowy, octowy, mlekowy, jabłkowy, szczawiowy, cytrynowy, glukonowy, glukuronowy, winowy, usinowy. W przypadku cukrów, które wytrącają się w procesie fermentacji herbaty (sacharoza, glukoza i fruktoza) metabolizują się one do alkoholu i dwutlenku węgla.

Grzyb kombucha – właściwości

herbata z kombucha

Poniżej przedstawiamy skład kombucha oraz opis właściwości kombuchy. Zapoznaj się z nią i dowiedz się, na co wpływa każdy z poszczególnych składników:

  • Witamina B1 – wykazuje korzystne działanie na układ nerwowy, wspomaga trawienie i koi dolegliwości związane z niestrawnością, korzystnie wpływa na stan skóry, wzmacnia kości i stawy.
  • Witamina B2 – odpowiada za układ nerwowy i odpornościowy organizmu, wspomaga błony śluzowe oraz naczynia krwionośne.
  • Witamina B3 – wspomaga odbudowę tkanek skóry.
  • Witamina B6 – wspomaga odchudzanie, ułatwiając rozkład i przemianę tłuszczów, a także węglowodanów, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego.
  • Witamina B12 – wykazuje pozytywne działanie na układ psychiczny, przyczyniając się do poprawy pamięci i koncentracji.
  • Witamina C – wzmacnia odporność,  jest silnym przeciwutleniaczem, zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu opóźnia proces starzenia się organizmu.
  • Aminokwasy – są podstawowym budulcem mięśni, pomagają podnieść ich wytrzymałość.
  • Kwas foliowy – odpowiedzialny za regulację, wzrost i podział komórek, obniża ryzyko zachorowania na nowotwór.
  • Kwas octowy – niszczy szkodliwe bakterie.
  • Kwas mlekowy – reguluje poziom Ph we krwi, pomaga przy nadkwasocie, pozytywnie wpływa na stan jelit, przynosi ulgę w dolegliwościach związanych z zaparciami.
  • Kwas jabłkowy – wykazuje działanie detoksykujące.

Dawkowanie kombucha

herbata kombucha

Niestety, w skład napoju wchodzą również szkodliwe  w nadmiarze kofeina i alkohol, dlatego zalecane jest zachowanie umiaru w jego spożyciu. Kurację najlepiej rozpocząć od małych dawek, np. od 50 ml dziennie. Należy wziąć pod uwagę fakt, że w pierwszym tygodniu mogą pojawić się skutki uboczne. Najczęściej zgłaszanymi dolegliwościami są: biegunka, bóle głowy, kłopoty z perystaltyką jelit i wzdęcia. Ale uspokajamy – organizm sygnalizuje w ten sposób, że usuwa z siebie zalegające toksyny.

Kiedy kombucha może być szkodliwy dla zdrowia? 

Picie kombuchy nie jest wskazane przez dłuższy okres oraz w dużych dawkach. Znany jest przypadek z 1995 roku, – dwie kobiety po dwóch miesiącach codziennego spożywania kombuchy w ilości 118 ml trafiły do szpitala. Jedna z nich zmarła wskutek zatrzymania akcji serca. Nie ma dowodu na to, aby bezpośrednią przyczyną śmierci był napój z kombuchy, niemniej Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków podniosła w tej sprawie alarm. Kolejnym, znanym przypadkiem odnotowanym w 2009 r. jest przyjęcie do szpitala 22-letniego mężczyzny, u którego wykryto bardzo wysoki poziom kwasu mlekowego we krwi. Pacjenta przyjęto z powodu zgłaszanych nudności, wymiotów, gorączki i braku poczucia orientacji. Poza wyżej wymienionymi ekstremalnymi przypadkami są znane również takie, w których konsumenci kombuchy zgłaszali uszkodzenia wątroby bądź też reakcje alergiczne.

Grzyb kombucha – przeciwwskazania

picie herbaty

Kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci nie powinny spożywać grzyba kombuchy. W wyniku fermentacji cukru wytwarza się alkohol, który może wynieść od 0,5 do nawet 2‰!

Uwaga diabetycy!

W wyniku fermentacji cukier przekształca się w różne substancje odżywcze, jednak nie w całości. Nie dość, że napój zawiera w sobie, co prawda śladową ilość cukrów prostych, to może jeszcze negatywnie wpłynąć na działanie wprowadzanej insuliny lub innych leków przeznaczonych dla cukrzyków.

Osoby cierpiące na dolegliwości jelitowe

Szczególnie nie jest zalecany osobom, u których zdiagnozowano zespół jelita drażliwego. Zawarta w grzybie kombucha kofeina może podrażnić ściany jelita.

Osoby o słabym układzie odpornościowym

Placówka, zajmująca się leczeniem raka i jednocześnie instytucja badawcza w Nowym Jorku, Memorial Sloan Kettering Cancer Center zdecydowanie odradza osobom o obniżonej odporności spożywanie napoju z kombuchy, produkowanego w niekontrolowanym środowisku.

Czy warto pić kombuchę?

Zaznajomiliśmy się już  ze składem kombuchy i wiemy pod jakim kątem należy zachować ostrożność w jej spożywaniu. Warto, na etapie końcowym, uświadomić sobie, jakie może przynieść dobrodziejstwa jej rozsądne spożywanie. Konsumenci kombuchy cenią go szczególnie za:

•   łagodzenie objawów menopauzy

•   uczucie odprężenia, uspokojenie

•   poprawę koncentracji

•   łagodzenie objawów alergicznych

•   szybsze gojenie się ran

•   poprawę pracy trzustki i wątroby

•   energię, witalność

•   spadek poziomu cholesterolu we krwi

•   odbudowę flory bakteryjnej

•   łagodzenie bólów migrenowych

•   łagodzenie bólów pleców

•   zwiększoną odporność na bakterie i grzyby

•   opóźnianie procesu starzenia się organizmu

•   zmniejszanie kamieni w nerkach

•   pomoc w dolegliwościach związanych z pęcherzem moczowym

•   zmniejszanie chęci na alkohol

•   oczyszczanie krwi i detoksykację organizmu

•   wsparcie ukladu nerwowego

Gryzb kombucha jak wyhodować?

herbata

Kiedy jesteś pewny, że nie ma żadnych przeciwwskazań dotyczących spożywania kombuchy, nie należysz do grupy osób, którym w szczególności ten słodki i lekko gazowany napój nie jest polecany, możesz w prosty sposób przygotować ją w domu. Oto, czego potrzebujesz do samodzielnego sporządzenia napoju z kombuchy:

•   grzyb kombucha

•   słoik

•   2 łyżki octu jabłkowego

•   3 torebki herbaty

•   2 l wody filtrowanej

•   150 gramów cukru – najlepiej trzcinowego

•   gaza

•   recepturka

Sposób przygotowania

1.    Zagotuj wodę i zaparz herbatę.

2.    Posłodź ją i ostudź do temperatury ok. 25-20°C.

3.    Przelej herbatę do słoika.

4.    Dodaj dwie łyżki octu jabłkowego.

5.    Umieść w słoiku grzybek kombuchy.

6.    Nałóż na słoik gazę i zabezpiecz recepturką.

7.    Umieść słoik w miejscu, gdzie nie będzie miał dostępu do słońca – powinien przebywać w temperaturze pokojowej i pozostać w stanie nienaruszonym przez 7-8 dni.

8.    Fermentację zatrzymasz wyjmując grzyb ze słoika. Zanim jednak to zrobisz, uchyl lekko gazę i upewnij się, że nie ma już bąbelków. Jest to sygnał, że napój można już spożywać

9.    Opłucz grzyb w letniej wodzie i wykorzystaj do następnej fermentacji.

10.  Napój przelej przez filtr do kawy, albo przez sitko do butelek;

11.  Szczelnie zamknij butelki i przechowuj w lodówce nie dłużej jak 5 dni.

Podpowiedź: Kiedy wykonasz już swoją pierwszą fermentację, możesz w następnej zamiast octu jabłkowego wlać ok. 70 ml starego napoju z kombuchy.

Gdzie kupić grzyb kombucha?

kombucha

Kombuchę możesz znaleźć m.in. na Allegro oraz w  sklepach ze zdrową żywnością. Średnia cena za grzybek wynosi ok. 10 zł. 

Ciekawostki na temat kombuchy

•   Napój z kombuchy był popularny w Polsce zanim nie wprowadzono na rynek Coca-Coli oraz Pepsi. Był lubiany i doceniany za swój musujący, orzeźwiający, słodki i jednocześnie lekko kwaskowaty smak.

•   Nazwa napoju wywodzi się z Japonii, gdzie pod tą nazwą kryje się specjalnie przyrządzana herbata z wodorostów.

Grzyb kombucha forum

Potrzebujesz wskazówek? Nie jesteś pewny, czy bezpiecznie dawkujesz napój, a może zauważyłeś na sobie pierwsze efekty kuracji? Polecamy zapoznać się z forum dotyczącym grzyba kombucha, w którym konsumenci dzielą się swoimi doświadczeniami w piciu tego napoju. Zajrzyj tutaj

 

 

O Marta Pabjas 81 artykułów
Odkąd pamięta interesuje się człowiekiem i wszystkim co z nim związane. Specjalistka od zdrowego trybu życia i jak sama twierdzi, osobista trenerka personalna. Kocha ludzi i zwierzęta. Bez przerwy szuka czegoś nowego.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*