Naturalne metody na zakwaszenie żołądka

zakwaszanie zoladka

Żołądek każdego z nas najlepiej pracuje w kwaśnym środowisku. Jeżeli na skutek choroby, lub źle dobranej diety jego pH się znacznie podwyższa, żołądek nie jest w stanie prawidłowo spełniać swoich funkcji. Jednym z najbardziej powszechnych schorzeń spowodowanych niedokwaszeniem żołądka jest refluks. Czy można sobie z nim poradzić naturalnymi sposobami? Jak przy tym nie zaszkodzić swojemu organizmowi?

Zakwaszenie żołądka – kiedy jest potrzebne?

Zakwaszenie żołądka jest niezbędne, jeżeli mamy do czynienia z za wysoką wartością pH soków żołądkowych. Warto, co jakiś czas zbadać, czy narząd ten pracuje prawidłowo, ponieważ odpowiada za bardzo ważne procesy w naszym organizmie, a nieprawidłowa wartość pH soku żołądkowego prowadzi do licznych chorób takich jak egzema, refluks, czy reumatoidalne zapalenie stawów. Najdokładniejszym badaniem stanu żołądka jest gastroskopia, która niestety nie należy do przyjemnych zabiegów. Z tego powodu wielu ludzi jej unika i szuka domowych sposobów diagnostyki.

Jednym z najbardziej popularnych metod oceny stanu żołądka jest test sodą oczyszczoną. Aby go wykonać, wystarczy rano, przed pierwszym posiłkiem wypić roztwór połowy szklanki wody z łyżeczką sody oczyszczonej i odmierzyć czas, po którym nam się odbije. Jeżeli dojdzie do tego w granicach 40 – 90 sekund, to znaczy, że żołądek jest zakwaszony w odpowiednim stopniu. W przypadku, gdy odbicie nie występuje w cale, lub jeżeli musimy czekać na nie dłużej, mamy do czynienia z niedokwaszeniem narządu, które należy bezwzględnie wyeliminować.

Zakwaszenie żołądka – sposób na refluks!

Bardzo często za słabo zakwaszony żołądek powoduje refluks. Choroba refluksowa jest dokuczliwym schorzeniem, szczególnie dla osób aktywnych fizycznie. Objawia się między innymi dokuczliwą zgagą, uczuciem palenia w brzuchu i niestrawnością. Przypadłość jest nieprzyjemna i problematyczna, dlatego watro z nią walczyć od samego początku.

Zakwaszenie żołądka a refluks

Niewystarczająco kwaśne środowisko treści żołądkowej powoduje bezustanne otwieranie zwieracza przełyku. W związku z tym bardzo często odczuwamy zgagę. Niedokwaszanie żołądka także uniemożliwia prawidłowe wchłanianie żelaza, czy cynku i zwiększa ryzyko wszelakich infekcji. W celu zapobiegania powikłań ważne jest, aby reagować od razu, kiedy zauważymy objawy tego schorzenia. W przeciwnym razie razie refluks może wywołać szereg szkód w naszym organizmie.

Zakwaszenie żołądka przy refluksie

Często spotykane cofanie się treści pokarmowej w chorobie refluksowej może być spowodowane za wysokim pH żołądka. Zwieracz przełyku zaciska się tylko w kwaśnym środowisku, dlatego w celu zminimalizowania nieprzyjemnych dolegliwości należy pobudzić żołądek do wydzielania kwasu solnego. W tym celu możemy sięgnąć po ocet jabłkowy, sok z cytryny, oraz profesjonalne preparaty z apteki.

Podczas zakwaszaniu żołądka naturalnymi metodami osoby chore na refluks, muszą zwrócić uwagę na to, żeby nie doprowadzić do nadkwasoty, ponieważ ta również może wywoływać częste odbijanie. Poza tym, każdy, kto decyduje się na kurację zakwaszającą powinien wypijać dużą ilość wody mineralnej, żeby nie podrażnić swojej śluzówki.

Jak zakwasić żołądek?

W dzisiejszych czasach medycyna oferuje szereg sposobów pobudzenia pracy żołądka. Wielu gastrologów przepisuje pacjentom silne leki, które niestety nie zawsze spełniają ich oczekiwania. Zdarza się także, że osoby zmagające się z refluksem, czy innymi objawami niedokwaszania nie lubią chodzić do lekarzy, lub po prostu nie mają na to czasu. Powstaje pytanie, czy można skutecznie zakwasić żołądek naturalnymi sposobami?

Wiele badań dowiodło, że wyleczenie domowymi sposobami jest całkiem możliwe. Jednak przede wszystkim jest czasochłonne, wymaga cierpliwości i bezustannej obserwacji swojego układu pokarmowego. W pierwszej kolejności należy sprawdzić, jak bardzo nasz żołądek jest niedokwaszony, np. poprzez test sodą oczyszczoną. Następnie musimy bezwzględnie wypijać duże ilości wody, aby nie podrażnić błon śluzowych układu pokarmowego. Ostatnim krokiem jest wybór kuracji i systematyczne jej przestrzeganie.

Produkty zakwaszające żołądek

ocet jablkowy na zakwaszenie zoladka

Naturalne metody zakwaszenia żołądka należą do jednym z najpopularniejszych. Są stosunkowo bezpieczne, a kurację można przeprowadzić samodzielnie, często za pomocą produktów, które znajdują się w każdym domu. Cytryna i ocet jabłkowy to tylko niektóre produkty pobudzające pracę żołądka. Mają pH zbliżone do odczynu kwasu solnego, przez co są skuteczne. Kiedy powinniśmy po nie sięgać i ile właściwie należy je spożywać?

Ocet jabłkowy na zakwaszenie żołądka

 

Znanym od dawna sposobem na naturalne zakwaszenie żołądka jest regularne picie roztworu wody z octem jabłkowym. Nie ma możliwości zastąpienia go octem spirytusowym, ponieważ ten zamiast wspomóc, bardziej zaszkodzi naszemu organizmowi. Ocet jabłkowy możemy kupić praktycznie w każdym sklepie, ale warto wybrać ten ekologiczny, bardziej mętny.

Jeżeli ktoś jest zwolennikiem domowych receptur, miksturę spokojnie można zrobić samodzielnie. Wystarczy zalać oczyszczone i pokrojone jabłka mieszaniną wody z cukrem, a następnie odstawić w ciemne miejsce. Aby uzyskać wyśmienity ocet jabłkowy musimy wykazać się cierpliwością (fermentacja może trwać nawet ponad miesiąc). Warto także, co jakiś czas przemieszać roztwór.

W jaki sposób dawkować ocet? Osoba dorosła powinna wypijać 1/3 szklanki wody wymieszaną z 2 łyżkami octu jabłkowego, przed obfitym posiłkiem. Najlepiej trzy razy dziennie. Na sam początek warto przyzwyczaić swój organizm do tak dużej dawki kwasu i wypijać mniejszą ilość roztworu. Z czasem, jeżeli zauważymy, że żołądek reaguje pozytywnie, możemy kontynuować kurację przy zwiększonej ilości octu.

Warto dodać, że ocet jabłkowy jest także świetnym dodatkiem do wielu potraw. Ma bogaty smak i wiele witamin. Jest świetnym zamiennikiem tradycyjnego octu spirytusowego i idealnie nadaje się do sałatek.

Cytryna

cytryna na zakwaszenie zoladka

Napojem, który naturalnie zakwasza żołądek jest także sok z cytryny. Ma on odczyn kwasowy, o wartości zbliżonej do pH kwasu żołądkowego. Powinniśmy wypijać go pół szklanki i nie rozcieńczać dodatkowo z wodą. Nie należy jednak kupować soków w butelce, ponieważ najczęściej mają mnóstwo konserwantów i szkodliwych słodzików, które mogą negatywnie wpływać na ich działanie.

Najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne wyciskanie soku z cytryny. W takim przypadku mamy pewność, że napój jest świeży i nie może nam zaszkodzić. Nie potrzeba używać do tego profesjonalnych urządzeń. Wystarczy cytrusa przekroić na pół i nadziać go na widelec, po czym solidnie ścisnąć. Żeby uzyskać więcej soku z cytryny, możemy wcześniej wyjąć ją z lodówki i pomasować.

Zakwaszanie żołądka betainą HCL

Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które zawierają kwas solny – główny składnik soku żołądkowego. Najczęściej występują w postaci tabletek i można kupić je bez recepty. Stosowanie tego typu preparatów jest skuteczną metodą zakwaszania żołądka, ale przy ich zażywaniu należy być bardzo ostrożnym. Nie poleca się spożywania betainy HCL dzieciom i osobom, które mają podrażnioną śluzówkę. Przed kuracją najlepiej zgłosić się do lekarza, szczególnie, jeżeli przyjmujemy jakiekolwiek leki.

Zaletą tabletek jest to, że nie mają intensywnego kwaśnego smaku, tak jak cytryna. Jednak należy pamiętać, że betainy HCL nigdy nie stosujemy przed posiłkiem. Za każdym razem powinniśmy połykać ją w trakcie jedzenia. Kurację zaczynamy od jednej pastylki. Jeżeli po tygodniu nie uzyskamy satysfakcjonującego rezultatu stopniowo zwiększamy dawkę. Maksymalnie możemy zażywać 5 tabletek, jeżeli jednak taka ilość preparatu nie wywoła poprawy pracy żołądka, należy koniecznie skonsultować się z lekarzem.

Przyprawy pobudzające wydzielanie kwasu żołądkowego

fruits

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że świetnym sposobem na zakwaszenie żołądka jest dodawanie do potraw odpowiednich przypraw. Dzięki nim, dania są smaczne i aromatyczne, a żołądek zostaje stymulowany do zwiększenia wydzielania enzymów trawiennych.

Zioła takie jak kozieradka, bazylia czy cząber dodatkowo poprawiają pracę całego układu trawiennego, co jest zbawienne dla osób, które borykają się z różnymi problemami gastrycznymi. Do takich przypraw należą także kminek, czarnuszka, anyż i coraz bardziej popularna kolendra. Ta ostatnia jest świetnym dodatkiem do sałatek i dań z makaronu.

Inne produkty zakwaszające żołądek

  • Dość kontrowersyjną metodą na walkę z niedokwaszonym żołądkiem jest picie nalewki z piołunu. Piołun należy wymieszać z wodą i wypijać codziennie rano przez około 10 dni. Taki środek jest skuteczny, między innymi wspomaga układ pokarmowy poprzez niszczenie pasożytów. Niestety, podczas długotrwałej kuracji piołunem może dojść do negatywnego wpływu nalewki na wzrok, przez co wiele osób z niej rezygnuje.
  • Popularna witamina C także zakwasza żołądek, ponieważ po jej spożyciu dochodzi do uwalniania żelaza. Jednak nie ma możliwości, aby dostarczyć do organizmu tak dużą ilość kwasu askorbinowego z pokarmem. Osoby, które zmagają się z niedokwasotą mogą sięgać po witaminę C w proszku, która jest łatwo dostępna.

Zakwaszenie żołądka – jak powinien zmienić się nasz jadłospis?

Żeby nasz żołądek prawidłowo funkcjonował i mógł trawić białka musi być wystarczająco mocno zakwaszony. Aby przywrócić pH żołądka do prawidłowego poziomu przede wszystkim, powinniśmy ograniczać spożywanie cukrów, oraz bardzo słodkich owoców. Do tego niezbędne jest zwiększenie ilości wypijanych, niesłodzonych napojów, oraz dodawanie do potraw ziół takich jak kolendra, czy anyż i produktów bogatych w witaminę C.

Wbrew pozorom proces przywrócenia prawidłowej wartości pH soku żołądkowego nie jest skomplikowany, wymaga jedynie kilku wyrzeczeń, cierpliwości i systematyczności. Z czasem osoby decydujące się na naturalne metody przyzwyczajają się do nowego stylu życia, szczególnie, jeżeli zauważają, że kuracja jest skuteczna i znacznie poprawiła ich stan zdrowia.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*