Zupa pokrzywowa na odporność – właściwości, sprawdzone przepisy

pokrzywa

Grypa czy przeziębienie zawsze dopada nas w najmniej odpowiednim momencie. Zdecydowanie warto wspierać swoją odporność, by chorować jak najrzadziej. Zarówno zapobieganie jak i zwalczanie infekcji nie zawsze jest takie proste. Niemniej jednak, istnieje kilka domowych sposobów, które skutecznie stymulują układ odpornościowy do walki z wirusami. Jednym z nich jest zupa z pokrzywy. Danie zawiera mnóstwo witamin, a także mikro- i makroelementów wspierających organizm podczas choroby.

Zupa pokrzywowa

Osoby, które często zmagają się z infekcjami powinny jak najczęściej sięgać po dania bogate w cenne składniki odżywcze. Krem z pokrzywy jest jedną z najzdrowszych zup, dzięki której układ odpornościowy jest zdolny do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Danie przede wszystkim powinno być przygotowywane z dużej ilości młodych liści pokrzywy. Zioło sprawia, iż zupa działa przeciwzapalnie. W związku z tym, specjaliści medycyny niekonwencjonalnej polecają spożywanie pokrzywowej nie tylko podczas infekcji takich jak katar, ale także na wypadek wystąpienia zapalenia układu moczowego czy choroby reumatycznej. Istotnymi składnikami zupy z pokrzywy jest również czosnek i cebula. Warzywa znane są z właściwości bakteriobójczych przez co zupę uznaje się za naturalny antybiotyk. O tym, czy pokrzywowa stanowić będzie przystawkę czy danie główne stanowią dodatki, z którymi postanowimy podać zupę. Krem świetnie smakuje w towarzystwie grzanek, jajka czy groszków ptysiowych. Co ważne, zupa z pokrzywy jest bardzo smaczna. Do jej zjedzenia zazwyczaj nie trzeba nikogo namawiać. Zwłaszcza, gdy ktoś już kiedyś ją próbował. Niektórzy uważają, że krem z pokrzywy smakuje trochę jak zupa szczawiowa.

zupa pokrzywowa

Zupa z pokrzywy – właściwości

Podstawowy składnik zupy pokrzywowej to oczywiście pokrzywa. Zioło znane jest z właściwości oczyszczających, przez co wiele osób sięga po krem podczas detoksykacji. Dania z pokrzywy są ogromnym źródłem cennych witamin oraz pierwiastków. Ponieważ zioło zawiera duże ilości żelaza, zupa działa krwiotwórczo. Znawcy medycyny naturalnej uważają, że spożywanie pokrzywowej to świetny sposób na oczyszczenie nerek oraz wyleczenie infekcji dróg moczowych. Według specjalistów, wywar z pokrzywy wzmacnia organizm, przez co chorujemy znacznie rzadziej. Roślina znajduje zastosowanie w leczeniu zapalenia skóry, infekcji górnych dróg oddechowych czy chorób reumatycznych. Ponadto, pokrzywa polecana jest osobom zmagającym się z kamica nerkową, nadciśnieniem czy przeziębieniem.

Zupa pokrzywowa na przeziębienie

Przygotowanie kremu z pokrzywy zajmuje zaledwie kilkadziesiąt minut. Chociaż zupa nie jest trudna w przygotowaniu, danie pozwala zwalczyć przeziębienie. Składniki potrawy takie jak pokrzywa, czosnek, cebula czy gałka muszkatołowa sprawiają, iż krem jest niezwykle rozgrzewający. Zupa pobudza do wzmożonej aktywności układ odpornościowy, przez co organizm zaczyna zwalczać chorobę. Jak już wspomnieliśmy, ziołowo-warzywny wywar działa jak antybiotyk. Poza tym, zawiera mnóstwo cennych witamin takich jak kwas askorbinowy, kwas pantotenowy czy ryboflawina. Zupa ma właściwości przeciwwirusowe w związku z czym, specjaliści polecają jej spożywanie zwłaszcza w okresie przeziębienia. Co istotne, pokrzywa jest bogactwem soli mineralnych, które są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu podczas infekcji.

Zupa pokrzywowa na odporność

Pokrzywowa to naturalna metoda leczenia przeziębienia. Niemniej jednak, zupa pomaga nie tylko leczyć infekcje, ale także im zapobiegać. Regularne spożywanie zupy pozwala wzmocnić odporność. Pokrzywa zawiera pierwiastki odpowiedzialne za prawidłową pracę układu krwionośnego. Z tego powodu, krem z pokrzywy reguluje ciśnienie krwi, co dodatkowo zapobiega infekcjom. Ponieważ do istotnych składników zupy zalicza się rozgrzewające przyprawy oraz czosnek, potrawa działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Spożywanie kremu zalecane jest zwłaszcza wczesną wiosną oraz jesienią, gdy ryzyko zachorowania na grypę czy przeziębienie jest zwiększone. Należy pamiętać, iż układ immunologiczny do właściwego funkcjonowania potrzebuje szereg mikro- i makroelementów. Niewątpliwie zupa z pokrzywy jest ich smakowitym źródłem.

zupa pokrzywowa

Zupa pokrzywowa – przepis

Jak zrobić krem z pokrzywy? Wykonanie zupy jest bardzo proste, a składniki niezbędne do jej przygotowania łatwo dostępne. Krem smakuje wyśmienicie zwłaszcza w okresie wiosennym, gdy na łąkach rosną młode pędy pokrzywy. Przygotowanie gorącego dania nie zajmuje nawet godziny. Mimo to, zupa podana z kaszą, jajkiem czy innymi dodatkami stanowi pełnowartościowy posiłek.

Zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną

Jedną z najpopularniejszych wersji pokrzywowej jest zupa z dodatkiem kaszy jaglanej. Danie gotuje się bardzo szybko i co ważne, można przygotować je dzień wcześniej. W tej wersji, zupa jest wegetariańska, aczkolwiek bulion warzywny spokojnie można zastąpić wywarem mięsnym.

Składniki:

  • Bulion warzywny
  • 3 garści pokrzywy
  • Kasza jaglana
  • Cebula
  • Masło
  • Gałka muszkatołowa
  • Czosnek
  • Natka pietruszki
  • Lubczyk
  • Sól
  • Opcjonalnie: śmietanka 30%

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kosteczkę i oprószamy solą. Później w dużym garnku na odrobinie masła podsmażamy ją, do momentu aż się zeszkli. Następnie do garnka dodajemy posiekany wcześniej czosnek oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Po kilku sekundach całość zalewamy bulionem i czekamy aż się zagotuje. W tym czasie siekamy pokrzywę, natkę pietruszki oraz lubczyk. Gdy bulion zacznie się gotować dodajemy do garnka zioła i gotujemy około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy kaszę zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą (ilość zależy od tego, jak intensywny w smaku był bulion) i zdejmujemy z kuchenki. Do miseczki wkładamy kilka łyżek kaszy oraz wlewamy zupę. Opcjonalnie, pokrzywową można zabielić śmietaną. Wtedy jej smak jest jeszcze delikatniejszy.

Właściwości zupy:

Pokrzywowa przygotowana w ten sposób zawiera wiele cennych witamin. Dzięki temu, że do zupy dodajemy czosnek oraz cebulę, danie jest świetnym wyborem dla osób chcących wzmocnić swoją odporność. Natka pietruszki to idealne źródło witaminy c, która wspiera organizm w okresie grypy czy przeziębienia. Dodatek sporej ilości pokrzywy sprawia, iż zupa jest naturalnym antybiotykiem. W związku z tym, specjaliści medycyny niekonwencjonalnej polecają ją osobom, które są podatne na częste infekcje. Co ważne, proponowana wersja zupy podawana jest z kaszą, która ma właściwości przeciwwirusowe. Częste spożywanie pokrzywowej przygotowanej według tego przepisu zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na różnego rodzaju zapalenia, przeziębienie czy katar.

Zupa pokrzywowa z jajkiem

W ostatnich czasach prawdziwą furorą są zupy krem. Pokrzywową również można zmiksować. Wtedy zupa staje się aksamitna i delikatna w smaku. Zielony krem można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym czy jajkiem. Jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych wersji jest ta ostatnia.

Składniki:

  • Bulion warzywny
  • 3 garści pokrzywy
  • 2 ziemniaki
  • Cebula
  • Oliwa z oliwek
  • Gałka muszkatołowa
  • Czosnek
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie: sok z cytryny, śmietanka 30%

Wykonanie:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. W garnku na odrobinie tłuszczu podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy ziemniaki i przyprawiamy pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Po chwili całość zalewamy bulionem i czekamy, aż się zagotuje. W międzyczasie płuczemy i siekamy pokrzywę. Dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości ziemniaków (około 15 minut). Zupę zdejmujemy z kuchenki i blendujemy. Następnie doprawiamy ją do smaku solą i gotujemy ją jeszcze przez chwilę cały czas mieszając, by krem się nie przypalił. Na tym etapie osoby, które wolą kwaśne zupy mogą dodać do garnka odrobinę soku z cytryny. Gdy krem jest już wystarczająco przyprawiony, zdejmujemy go z kuchenki. W międzyczasie gotujemy na twardo jajka, obieramy je i kroimy w ćwiartki. Do miski wlewamy krem, układamy na nim jajko i dekorujemy natką pietruszki. Gotową zupę można również zabielić śmietanką lub jogurtem.

Właściwości kremu:

Krem z pokrzywy to jedna z najzdrowszych zup. Danie rozgrzewa organizm podczas przeziębienia, przez co o wiele łatwiej je zwalczyć. Dzięki ziemniakom zupa ma delikatniejszy smak i o wiele lepszą konsystencję. Dodatek natki pietruszki czy soku z cytryny sprawia, że krem to idealne źródło kwasu askorbinowego. Jak wiadomo, witamina jest niezbędna podczas zwalczania wszelakich infekcji dlatego też, specjaliści rekomendują pokrzywową osobom o obniżonej odporności. Co więcej, podanie zupy z jajkiem gwarantuje, że danie będzie pożywne.

Zupa pokrzywowa – thermomix i inne urządzenia

W dzisiejszych czasach każdy żyje w ciągłym biegu. Z tego powodu, często decydujemy się na zamawianie obiadu z restauracji czy kupowanie dań w pudełkach. Niestety, tego typu posiłki nie zawsze zawierają wystarczającą ilość substancji odżywczych przez to, coraz częściej dopadają nas infekcje. Od niedawna w sklepach można kupić urządzenia, które znacznie przyśpieszają proces przygotowywania dań jednogarnkowych takich jak zupa krem. Jednym z nich jest thermomix, dzięki któremu pokrzywową można przygotować w niespełna 30 minut. Z jego pomocą posiekamy wszystkie niezbędne warzywa, ugotujemy je i zmiksujemy w jednym naczyniu. Wielofunkcyjne roboty kuchenne to z pewnością duże ułatwienie. Zwłaszcza dla osób, które nie czują się w kuchni zbyt pewnie. Co ważne, urządzenia pozwalają na przygotowanie tradycyjnych dań w znacznie krótszym czasie. W związku z tym, ugotowanie obiadu nie zajmuje nawet godziny. Thermomix jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które chciałyby zacząć gotować zdrowiej. Dzięki niemu, ugotowanie kremu z pokrzyw czy innej zupy jest banalnie proste.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*